, ,

Eroavaisuuksia

Nyt, kun täällä on jo yli puoli vuotta asusteltu niin ajattelin hieman listata asioita, joissa olen huomannut eroavaisuuksia Suomeen nähden. Nämä on toki nyt vain omia kokemuksia ja nimenomaan Perthistä. Muissa paikoissa saattaa toki olla eroja näihinkin. Ja listahan olisi loputon, mutta mennään nyt näillä tällä kertaa. Kuvituksena random otoksia puhelimesta viime viikoilta.
--

Ruokakaupoista löytyy myös itsepalvelukassoja + kassatyöntekijät pakkaavat ostokset. Tähän totuinkin jo Skotlannissa, ja edelleen pidän itsepalvelukassoja hyvänä lisänä. En kuitenkaan vieläkään lämpeä tuolle työntekijöiden pakkaamiselle tai niille säälittävän ohuille muovipusseille.

Vasemmanpuoleinen liikenne. Tämä mua aluksi vähän jännitti, mutta siihen tottui ihan muutamassa päivässä, kun vaan ajoi. Ensimmäisen kerran Perthiin mennessäni löysin itseni liikennevaloissa kääntymisen jälkeen oikeanpuoleisilta kaistoilta, ja vieläpä liikenteenjakajan kohdalla. Siinä köröttelin sitten jonkun satametriä väärällä kaistalla, ennenkun pääsin omalle palaamaan. Kävi kyllä tuuri, kun ei muita autoja sattunut tulemaan vastaan vaikka olinkin ihan keskustassa. Niin ja pääsääntöisesti kaikilla on automaattivaihteiset autot.
Ilmastointi oletettavasti pauhaa joka paikassa. Mä kärsin aluksi koko ajan pienestä köhästä ja kurkkukivusta, kun ei tosiaan Suomen oloissa ollut tälläiseen tottunut. Pari kertaa olen vieraillut talossa, josta ilmastointia ei löytynyt ja sitä tuskaa ei riitä sanoin kuvaamaan. Kammottavaa yrittää nukkua pelkän tuulettimen voimin. Lämmitysjärjestelmiä taas ei löydy tai ne ovat todella huonoja. Voin sanoa, että nytkun yölämpötilat on jo tippunut kymmenen tienoille, niin on pikkuisen kylmä sisällä..

Pankkikortilla maksaessa voi lähes jokapaikassa valita sign pinin sijaan. Myös touchpadit ovat käytössä, eli mikäli laskun loppusumma on alle 30$, ei tarvitse kumpaakaan. 

Nettipankin turvallisuus on naurettavan heikko. Sulla on vain yksi käyttäjätunnus ja salasana, ei mitään turvakoodeja tms. Kun teet tilisiirron, niin ei edes tarvitse uudelleen laittaa salasanaa, vaan ekan kirjautumisen voimilla mennään. 


Jokaisella pankilla on omat pankkiautomaatit. Myös toisen pankinautomaatista voi rahaa nostaa, mutta siitä pitää maksaa lisämaksu. Myös kaikissa ruokakaupoissa ja monissa muissakin kaupoissa voi maksun yhteydessä ottaa cash outin. Peruslääkkeitä saa ostettua ruokakaupoista. Alkoholia taas ei. Kaikki alkoholituotteet on siis haettava erillisistä viinakaupoista. Joita tosin on kyllä joka kulmalla, esimerkiksi drive in versioitakin löytyy. 

Suurimpaan osaan ravintoloista saa tuoda omat juomat, ja pulloista maksetaan vain avausmaksu. Viimeksi taisi olla 2$. Ihan älytöntä. :D 

Parkkikiekkoja ei ole olemassakaan, mutta silti on toki esim tunninparkkeja tms. En sitten tiedä miten ne niitä valvoo.

Ovet + ikkunat ovat yksikerroksisia ja naurettavan helposti murtauduttavissa. Mun kotiavain näyttää lähinnä pikkulasten rahalippaan avaimelta. Meidän kodissa on kylläkin elektroninen turvajärjestelmä, mutta näitä ei edes kovin monelta löydy.

Sunnuntai on melkeimpä yleisin päivä juoda. Kaikissa pubeissa ja baareissa on omat sundaysessionit ja monesti myös kotibileitä tai raftuppeja järkkäillään sunnuntaisin. Niin ja perjantai on turhin mahdollinen päivä lähteä baariin. Tyhjääkin tyhjempää. Mulla tosin riittäis varmaan yhden käden sormet laskemaan mun baarireissut täällä, että voi olla että oon vaan ollut väärissä paikoissa väärään aikaan.


Kokolattiamattoja on lähespoikkeuksetta joka talossa. Ei välttämättä joka huoneessa, mutta vähintään makuuhuoneet on niillä vuorattu. En ole tainnut käydä yhdessäkään talossa, jossa näin ei olisi.
Kylpyhuoneen viemärit on ihan naurettavia, ja kallistuksia lattiassa ei tunnetta. Suihkun jälkeen vettä on siis kivasti joka paikassa. Näillä ei siis tosiaan ole mitään lattiakaivoa, vaan pelkkä viemäriaukko lattiassa. En olisi ikinä uskonut, että valitan siitä, etten pääse pesemään lattiakaivoa, mutta näin se nyt vain on. :D Kylpyhuoneissa on myös erilliset ilmastoinnit ja lämpölamput lattialämmityksen sijaan.

Kierrätys on naurettavan huonoa. Joissakin taloissa on sekä kierrätysastia, että tavallinen roskis. Ja siis siihen samaan kierrätysastiaan menee kaikki, muovit, lasit, pahvit, jne. Kai ne joku sitten lajittelee. Tosi monessa perheessä ei tosin edes tätä kierrätystä käytetä, vaan kaikki ladotaan samaan.

Ihmisillä on usein kanoja takapihalla. Siis ihan vain kanahäkki josain pihan nurkassa ja siellä muutama kana, joilta saa sitten tuoreita munia. Meiltä löytyy 4. 


Australialainen tv on ihan naurettava. Kanavia on kyllä varmaan sama määrä kuin Suomessa normitelkkarissa, mutta ohjelmien laatu ja ajankohdat surkeita. Meiltä löytyy tosin Foxtel, joka takaa sitten sen ettei katsottava lopu.Ihmiset ovat huomattavasti aktiivisempia, ja suuriosa vapaa-ajasta vietetään ulkoilmassa. Esimerkiksi camping, veneily, 4wd, moottoripyörät, ampuminen, kalastus, etc ovat todella suosittuja vapaa-ajanviettotapoja. Rantaa ja vesiurheilua tietenkään unohtamatta.

Kouluissa käytetään koulupukuja. Ja ainakin näitä primaryikäisiä lapsia paapotaan ihan naurettavan paljon. Vanhemmat huolehtii kaikesta, siitä että läksyt tehdään, siitä että reppu on pakattu oikein ja lapset viedään ja haetaan koulusta. Ekaluokkalaiset luokkaan/luokasta asti. Lasten ei siis käytännössä tarvitse tehdä mitään minkään eteen itse ja sen kyllä huomaa. Jos lapsi unohtaa palauttaa kotitehtävät, niin opettajan katseesta näkee, että vanhempaa tästä syytetään, ei lasta. Opetus tuntuu myös menevän todella hitaasti, sillä tämä mun neljäsluokkalainen tekee kyllä sen tason tehtäviä, joita me Suomessa tehtiin jo tokalla.

Kenkiä pidetään usein taloissa sisällä. Hieman paikasta riippuen.

Ihmiset ovat huomattavasti ystävällisempiä ja kohteliaampia. Kun menet kauppaan niin heti on joku työntekijä kysymässä kuulumisia ja aloittamassa smalltalkia. Tervehtiminen on siis poikkeuksetta "Hey how are you?" ja tähän ei tosiaan kaivata mitään tarinaa päivästäsi tai voinnistasi, pelkkä "I'm good thanks, how about you?" riittää.

Post a Comment