, , ,

Uluru

Eikö se olekin aika uskomatonta kuinka yksi kivi vetää turisteja puoleensa? Suuri osa ihmisistä ympäri maailmaa sen kyllä tuntee, tai vähintään on kuvia nähnyt niitä sen suuremmin huomioimatta. Kyseessä on siis tottakai Uluru, tai niinkuin englanninkielellä se on uudelleen nimetty, Ayers Rock. 

Isn't it unbeliavable how one rock draws so many people to see it? Most of the people would've heard or at least seen pictures of it all around the world. I'm obviously talking about Uluru, or how they renamed it in english, Ayers Rock. 
Minulle Ulurulla vierailu oli jo ennen Australiaan saapumista aivan ehdoton juttu. Kyllähän se nyt pitää käydä katsastamassa. Sijainti on tosiaan keskellä ei yhtään mitään ja muita tunnetuimpia nähtävyyksiä seudulta ei pahemmin löydy. Australian tuntien, etäisyydet on ihan kiitettävät. Paikalle pääsee lentokoneella, tai niinkun me tehtiin, tietä pitkin. Ulurusta kuuluisan tekee sen uniikkius. Niinkuin jo mainitsinkin, mä olin Uluru vierailua odottanut jo pitkään. Kuitenkin sen lähestyessä aloin kiinnostumaan enemmän muutamasta muusta alueen nähtävyydestä. Kata Tjuta, joka sijaitsee aivan Ulurun vierellä kiinnosti itse Ulurua enemmän. Eritoten muutama sata kilometria kauempana oleva King's Canyon kiipesi mun listalla näkemättä ykköseksi. Ulurun näkiessä oli kyllä pakko vetää sanat takaisin. Jotain niin uskomatonta. Monet ihmettelee että mikä siinä nyt on niin erikoista, se on vaan iso kivi. Jokin siinä on kuitenkin älyttömän puoleensa vetävää ja maagista. Vaikuttavampaa näkyä saa hakea.

Even before I came to Australia, visiting Uluru was obvious to me. It's in the middle of nowhere, and well everyone who knows the distances in Australia. Middle of nowhere really is in the middle of nowhere. You can either fly there, or like we did, drive. The fact that Uluru is so unique makes it so famous. Like I mentioned, I had been waiting for long to see Uluru, but when it came closer I started being more interested in Kata Tjuta and King's Canyon, other sights around the same area. I thought King's Canyon would've been my favourite of these three, but when I saw Uluru I had to take my words back. I was just so amazed of it. It just draws you to it and leaves you really mesmerised. I can't really explain this, it just happens.


Me ihailtiin kiveä kahdesti auringonlaskun aikaan, sekä tehtiin Uluru Base walk. Kierrettiin siis koko kiven ympäri jalkaisin. Auringonlaskujen suhteen meillä kävi hieman huono tuuri, sillä molemmat illat olivat melko pilvisiä, eikä värit päässeet esille niin upeina kuin pilvettömänä iltana. Kaunista se silti oli. Base walkia voin myös suositella. Reitti on reilun 10 kilometriä pitkä (muutaman extra lookoutin kiertäessä kipuaa helposti yli kahteentoista). Ulurua kiertäessä sen pääsee näkemään aivan erilaisesta perspektiivistä ja oppii paljon aboriginaalien kulttuurista, kiveen liittyen toki. Mikäli joku ei siis tiennyt, Uluru on aboriginaalien nimitys kivelle ja se on heille pyhä. Kivelle pääsee myös halutessaan kiipeämään, mutta me jätettiin tämä suosiolla väliin. Aboriginaalit ovat esittäneet toiveen ettei kivelle kiivettäisi, ja halusimme sitä kunnioittaa.

We visited Uluru for sunset twice, and also did the Base Walk one morning. With the sunset we were bit unlucky, because the sky was cloudy and we didn't get the colors on it that well. It still was beautiful though. I can also recommend the Base Walk. It goes around the whole thing and is a bit over 10kilometres long. You get to see the rock from completely different perspective and also learn a lot abou aboriginal culture and history. If someone didn't know, Uluru is the aboriginal and the original name for it. It's sacred for them and there was several sites where for example photographing was forbidden because of this. You can also climb the rock, but the aboriginals have asked people not to do it. We wanted to appreciate this and didn't even think about climbing on it.


Kokonaisuudessa ehdottomasti kaiken vaivan ja rahan arvoinen. Jos Australiaan eksytte ja aikataulu ja budjetti sallii, menkää.  

All in all, definitely worth the money and the effort. If you ever have a change to visit Uluru, do it!

2 comments